Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът ще предложи промени в политиката към украинските бежанци

Илиана Йотова
Снимка: Ани Петрова

България е очаквала повече украинци с български произход да потърсят спасение в нашата страна заради конфликта в Украйна. Повечето от тях обаче не са напуснали местата, където живеят. Това каза за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя посочи, че България помага с каквото може. "За мен въпросът обаче е като дойдат, какво им предлагаме", подчерта тя и посочи, че е необходима промяна в политиката към бежанците.

България, която има остър недостиг на работна ръка, не е успяла да създаде програми за работа за бежанците, с които да ги привлече, изтъкна тя. Затова част от бежанците са се върнали, друга е отишла в други страни, а тези, които са останали тук, не са успели да се интегрират така, както самите те биха искали. Тя каза, че ще направи своите предложения към новия кабинет не толкова като вицепрезидент, отговарящ за българските общности зад граница, а като бивш евродепутат, който се е занимавал именно с въпросите, свързани с интеграцията на бежанци. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30