Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Италия и Молдова с родопско приключение – завръщане към корените

4
Снимка: личен архив

"Родопите завладяват, оставят дъха ти сразен. Желанието да посетиш всяка една местност и да се докоснеш до природата е много по-голямо, от това да отидеш в местните дискотеки“. Така Дафи Банчева от Българското неделно училище в Милано описа впечатленията си от едноседмичното пребиваване в България наскоро. Тя е сред българските младежи от Италия, които имаха възможността да се потопят в магията на Родопите и по този начин да усетят по-силно връзката си с България.

"През юли Смолян беше домакин на среща на български младежи от 13 до 23 години, учещи и живеещи в Италия, заедно с бесарабски български младежи от Молдова и местни млади хора. Една изключително полезна и обогатяваща среща – завръщане към корените за младите българи, живеещи в чужбина", информира ни Мария Ганчева от Езиков и културен център "Тук България" в Милано. Тя обясни , че вълнуващото изживяване е  част от проекта „Младите хора от България и българските общности зад граница – българските следи в изграждането на европейски личности", финансиран по програма "Еразъм+". Водещи организации са фондациите "Българска гордост" и „Докосни дъгата", а партньори – Езиков и културен център "Тук България" в Милано (Италия) и Фондация "Български дух" от молдовския град Тараклия.


"Домакините бяха организирали богата програма, в която всеки ден младите хора, които живеят и изучават български език в чужбина се докосваха до българските корени на техните родители, баби и дядовци. Следваха полета на птиците, омагьосани от природата на Родопите – от местността "Орлово гнездо" през Ягодинската пещера и Ухловица – по стъпките на траките, на Орфей.  Жадно попиваха всяка дума от разказите за автентичните български традиции в Етнографския музей Згуровски конак в Широка лъка, в Ангушевите конаци и в Регионалния историческия музей в Смолян.

Събираха билки и планински цветя по поляните на с. Гела и Смолянските езера и любопитно изучаваха разнообразието на животни, храсти и дървета по екопътека "Невястата". От земята стигнаха и до звездите при посещението на известната обсерватория в местността Рожен. Танцуваха заедно български хора и се наслаждаваха на прекрасните изпълнения на гайда от техните връстници в Смолян. 


Облизваха пръсти от вкусната родопска кухня – родопските съpмички, баница, клин, пататник. Една седмица, изпълнена с много смях, с ентусиазъм за откриване и преоткривана на българското – на българския език и история. Седем дни, останали в сърцата като скъпи спомени, с приятелства за цял живот и огромно желание да се върнат отново в България", написа до Радио България Мария Ганчева.


А Дафи Банчева допълни: "Не очаквах, че проектът в град Смолян ще остави в мен такъв емоционален отпечатък. Там се породиха приятелства, някои от които ще останат завинаги. Там изпитах емоции, които ако не си там няма как да опишеш. Там видях една красива част от България, която досега никога не бях виждала. Бих се върнала отново."

Съставил: Елена Каркаланова

Снимките са предоставени от Мария Ганчева, Езиков и културен център "Тук България", Милано

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37