Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия използва Запорожката АЕЦ за ядрен шантаж

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, окупирана от Русия при агресията в Украйна, е "напълно извън контрол", заяви Рафаел Гроси ръководител на ядрената агенция на ООН - IAEA, Според агенцията Запорожката АЕЦ в Енергодар се нуждае от проверка и ремонт, предава Associated press. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че използва централата като военна база за атаки срещу украинските сили.

Руските окупатори коментираха пред REUTERS, че украинските сили са използвали доставено от Запада оръжие, за да атакуват централата, която все още работи с украинският персонал, но под руски контрол.

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната - ISW Русия се опитва чрез Запорожката АЕЦ да заплаши западните страни, като от района на централата атакува украинските позиции в близкия Никопол. Украйна е поставена в ситуацията или да отговори на руския огън, рискувайки да бъде осъдена от западните си съюзници, че ще предизвика ядрен инцидент, или да се примири с поредната загуба на позиции. Москва се надява една ядрена катастрофа да принуди Западът да спре помощта за украинската отбрана, твърдят анализаторите от ISW.

Евгений Евтушенко, кмет на Никопол, заяви в Телеграм, че градът му отново е бил сред целите обстрелвани от руската армия през нощта.

Украинският президент Володимир Зеленски определи като "отвратително" поведението на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който заяви, че Русия иска "договорено в преговори решение" на войната, предаде REUTERS. "Направо е отвратително, когато бивши лидери на големи държави с европейски ценности работят за Русия, която води война срещу тези ценности", заяви Зеленски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53