Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Споразумение със Сръбската църква може да свали правителството в Черна гора

Няколко партии в парламента на Черна гора, начело с Демократическата партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, поискаха вот на недоверие към правителството на премиера Дритан Абазович, заради подписаното от него на 3 август Основно споразумение със Сръбската православна църква (СПЦ). "Правителството прави всичко с желанието да изгради общество на справедливост и равенство", заяви премиерът. ДПС обяви, че документът противоречи на конституцията, затова внася вот на недоверие и иска предсрочни избори. "Споразумението ще бъде спряно веднага след избирането на ново правителство", подчертаха от ДПС, според които "безотговорното поведение" на Абазович, чието правителство отбеляза 100 дни начело на страната, е предизвикало напрежение в обществото.

Противниците на споразумението смятат, че чрез него СПЦ получава твърде големи правомощия. Уреждат се въпроси, свързани с имотите на Белградската патриаршия в Черна гора, а самата църква се признава като отделна от черногорската държава.

Сърбия и Косово търсят решение на проблемите си в Брюксел на 18 август

Александър Вучич

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти на среща в Брюксел по нерешените въпроси между двете страни, съобщава сръбската секция на радио “Свободна Европа”. Поканата идва на фона на засилено напрежение в Косово, след като косовските сърби блокираха пътищата към граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк в знак на протест срещу решението на косовското правителство за издаване на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната, както и срещу това за смяна на издадените в Сърбия регистрационни табели на автомобилите, които се управляват в Косово. По-късно властите в Косово отложиха решенията си за месец по настояване на САЩ, а блокадите бяха вдигнати, пише БТА.

"Ще отида в Брюксел на 18 август за диалога с Прищина, но не знам за какво бих разговарял с Албин Курти... Той и неговото правителство всеки път водят до някакви инциденти и винаги получават подкрепата на Петорката (Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ)", заяви по повод предстоящата среща Вучич.

Скандал с подслушване на телефони разбуни духовете в Гърция

Никос Андрулакис

В Гърция расте натискът върху правителството за информация около скандал с опити за подслушване чрез зловреден софтуер. Лидерът на социалистическата партия в Гърция ПАСОК Никос Андрулакис е внесъл жалба в Комисията по защита на личните данни заради предполагаем опит да бъде събирана информация от личния му телефон с шпионска програма. По думите на Андрулакис, който в момента е и евродепутат, той е получил информацията от Брюксел при проверка на достъпа до телефона му, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. Бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис също е заявил, че докато е бил част от правителството е бил шпиониран чрез личния си телефон. При изслушване в парламента на 29 юли Панайотис Контолеон, ръководител на гръцката разузнавателна служба, е признал, че службата му е шпионирала Танасис Кукакис, финансов журналист, работещ за CNN-Гърция, предаде Ройтерс. Опозицията настоява за щателно разследване по повод скандала.

Православната църква в Кипър ще произвежда електроенергия

Кипърската православна църква става производител на електроенергия. В партньорство с държавната електроенергийна компания на Кипър тя ще осъществи най-големия фотоволтаичен проект в страната на стойност 70 млн. евро, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац. Съвместното предприятие, в което акционери са Светата архиепископия на Кипър и кипърската електроенергийна компания ЕАС, получи одобрение от Отдела по околна среда за изграждането на 10 фотоволтаични парка. Те са допълнителни към лицензираните по-рано 4 парка. Общата мощност, произвеждана от слънцето по проектите на църквата, ще е 84 мегавата.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, reuters.com


Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25