Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският кораб "Рожен" е отплавал от украинското пристанище Черноморск

Снимка: архив

След петмесечен престой на пристанище "Черноморск" в Украйна, товарният кораб "Рожен", на компанията "Параходство Български морски флот", е отплавал рано тази сутрин от украинското пристанище Черноморск, съобщи МВнР.

Благодарение на ежедневна работа от страна българската държава с представителите на украинските власти, корабът е освободен и ще премине по договорения морски коридор за износ на зърнени товари. В съобщението на МВнР се посочва още, че по непотвърдена официално информация на украинските власти, българският плавателен съд пътува към Великобритания, а с него са потеглили още два кораба – "Поларнет" и "Нави стар", пренасящи общо 57 000 тона украинско зърно. Край Одеса трите плавателни съда, превозващи над 50 хиляди тона украинска царевица, ще се съберат в конвой и ще се насочат на юг. 

Властите в Киев планират през черноморските пристанища Одеса, Черноморск и Южни да осигурят капацитет на повече от 100 плавателни съда на месец и да бъде достигнат износ от над 3 милиона тона селскостопанска продукция месечно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16