Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата Путин–Ердоган:

Частично заплащане на руския газ в рубли

Ердоган и Путин в Сочи, 5 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от плащанията за руския газ да се извършват в рубли. Това е съгласувано на четиричасовите преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, които се проведоха вчера в руския курорт Сочи, съобщи руският вицепремиер Александър Новак. След разговорите двамата лидери излязоха със съвместно изявление, че са се споразумели да засилят сътрудничеството в областта на транспорта, земеделието, финансите и строителната индустрия. Путин и Ердоган изтъкват също така необходимостта от пълното прилагане на споразумението между Москва, Киев и ООН за възобновяване на износа на украинско зърно през черноморските пристанища, в което Турция посредничи. Междувременно три кораба, превозващи над 58 хил. тона царевица, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища. Следващата среща на двамата президенти ще бъде в Турция.

Украйна обвини Русия, че е нанеса удари близо до ядрения реактор на електроцентралата в Запорожие в южната част на страната, окупирана от първите дни на инвазията. Според украинския държавен оператор на атомните електроцентрали “Енергоатом” има риск от изтичане на водород, от радиоактивно разпръскване и от пожар. Украинският президент Володимир Зеленски определи станалото като акт на тероризъм и призова за въвеждане на строги санкции срещу Русия. Русия обаче отхвърли обвиненията и, от своя страна, обвини властите в Киев в ядрен тероризъм. “Украински въоръжени формирования извършиха три артилерийски удара по територията на запорожката атомна централа и град Енергодар”, се казва в изявление на руското военно министерство.

Руските сили обстрелват градовете Харков и Никопол. Според кмета на Харков Игор Терехов взривове се чуват в целия град, но до момента няма информация за пострадали.

Планът на Европейския съюз за намаляване на потреблението на газ и за подпомагане на Германия да се освободи от зависимостта си от Русия влиза в сила от следващата седмица. Страните членки се споразумяха да намалят с 15% използването на газ през зимата, за да се преборят с нарастващите цени и да отслабят натиска върху държави, опитващи се да намерят алтернативни източници на енергия.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29