Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се първите евросредства за възстановяване и за иновации

Снимка: архив

Първите пари по Плана за възстановяване се очакват тази есен, заяви пред "Нова телевизия" служебният вицепремиер за еврофондовете Атанас Пеканов. Те ще са за 1,3 милиарда евро и България ще ги поиска до края на август. До два месеца Еврокомисията трябва да отговори дали ще ги отпусне. Пеканов подчерта, че за да има следващо плащане новият парламент трябва да приеме 22 закона до края на 2022 г.

През следващите 5 години в развитието на българския бизнес ще се инвестират близо 1,5 млрд. евро по новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Ще се подкрепят микро, малки и средни предприятия за внедряване на нови технологии и иновации, съобщи Министерството на иновациите и растежа.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е трета в ЕС по ръст на строителството

На годишна основа строителният сектор в България е нараснал с 3,7% през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2%. Страната ни се нарежда на трето място сред страните от ЕС с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 г.,..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53