Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български дронове ще извършват карго полети в ЕС

Снимка: Facebook / Dronamics

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява обхватът им.

Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс" - български технологичен стартъп, който работи по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари.

Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черният лебед“, като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари, с доставка още в същия ден.

.
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бизнесът очаква от властите облекчаване на вноса на работна ръка

Демографската криза у нас напредва с бързи темпове и спъва развитието на бизнеса, но такава тенденция се наблюдава и в други страни по света. Заради добрата си квалификация българските  работници са привличани от много други европейски държави, което..

публикувано на 14.06.24 в 11:30

Силна буря и едра градушка доведоха до бедствено положение в няколко български общини

След снощната буря, придружена с градушка и силен вятър, няколко общини в страната понесоха сериозни щети и обявиха бедствено положение.  За кошмарна гледка, невиждана досега опустошителна буря, апокалипсис с изпокъсани електрически проводници,..

публикувано на 14.06.24 в 11:07

По съседски: Събития с балкански адрес

С изборите за ЕП в Словения гласуваха и за преференциален вот, евтаназия и канабис за медицински цели При изборите за Европарламент в Словения на 9 юни избирателната активност надхвърли 41% - най-високата от 2004 г. насам. Вероятно..

публикувано на 14.06.24 в 10:15