Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания от “Системата ни убива” обявяват участието си в изборите

Снимка: архив

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" днес ще обявят решението си за участие в предсрочните парламентарни избори. Символично това те ще направят пред палатковия си лагер в т.нар. триъгълник на властта – между сградите на правителството, Народното събрание и президентството, в деня на Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството.

В писмо до лидера на БСП Корнелия Нинова майките обясняват влизането си в политиката с аргумента, че не искат да виждат повече гибелта на своите деца. Те са граждански активни от близо 10 години, участваха и в антиправителствените протести през 2020 г. В качеството си на обединени родители на деца и възрастни с увреждания майките се включиха също в разработването на Закона за личната помощ и организираха множество протести за неговото приемане и за реформи в социалната политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище,..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35