Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена кавалджия, но не българка, а англичанка – как Шоан от Ланкастър се посвети на кавала

4
Шоан Филипс
Снимка: Венета Николова

Някога в българската традиция, не е било прието жени да свирят на музикални инструменти, а още по-малко когато става дума за духови инструменти. Но с времето табутата падат и в наши дни се срещат не една или две талантливи българки, които са великолепни изпълнителки на тамбура, гъдулка, гайда, кавал и пр.

Българската музика набира широка популярност зад граници, затова не трябва да ни учудва, че до превъзходните ни инструменталистки вече се нареждат и чужденки. Сред тях е и Шоан Филипс.

Срещнахме я на Националния събор за народно творчество в Копривщица в началото на месец август – дребничка жена с жив поглед и топла усмивка. Шоан е англичанка от Ланкастър и един от хилядите чуждестранни фенове на нашенския фолклор зад граници.

"Кавалът е удивителен инструмент", казва Шоан и добавя: "Той е проектиран съвсем просто, но пък е универсален. Той е хроматичен, има няколко регистъра и е лесно преносим. Чрез него можеш да усвоиш една много красива традиция в областта на вашата музика. Българският фолклор е изключително богат, а пеенето ви е уникално!  Хармониите са фантастични, но също и самите мелодии са много красиви и доста сложни, да не говорим за орнаментацията. Това е високо майсторска музика, която заслужава да бъде популяризирана по света."


Българският кавал се изработва най-често от сливово или черешово дърво, а звукът, който произвежда е мек, топъл и въздействащ. За Шоан това е екзотичен инструмент, който не се среща във фолклора на страната ѝ, по пък е широко разпространен в държави като България, Македония, Турция, както и в някои арабските страни. Англичанката е част от многонационален Балкански оркестър, който репетира в Амстердам. Тя преподава музика в начално училище, междувременно е спечелила подкрепата на Съвета по изкуствата на Обединеното кралство, /финансиран от тяхната лотария/ и сега изследва подробно балканската музика, в т.ч. и българската. А какъв по-добър начин за това от … кавала! 

От две години Шоан усилено усвоява тънкостите му при пловдивския кавалджия Кирил Бележков. Преди да дойде в Копривщица, заедно с колегите й от Балканския оркестър, преминават през едноседмична подготовка за участието им на събора. Спомня си последното си участие във фолклорния събор:

"Преди 18 години посетих Копривщица, беше през 2005 г., и имаше наводнение! И всичко живо се пренесе долу в града, заради лошото време. Но беше много забавно! И запазих чудесни спомени от тогава, затова исках да се завърна. Сега съм тук с партньора си. Той пък се обучава да свири на вашата гайда и за първи път посещава страната ви, много се забавлява" - казва Шоан.


И допълва, че всяко посещение на България я обогатява и изпълва с позитивни емоции. Накрая с готовност позира за снимка, заедно с група гайдари, дошли от другия край на България, за да демонстрират, като нея, своя талант и любов към народната ни музика.

Цялото интервю с Шоан Филипс на английски език може да чуете тук:

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50
Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25
Джулия Тони Стоянова

Как Джулия от Варна стана най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

В началото на януари тази година една българка беше "коронясана" за "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго за 2023" по време на Годишните награди за стендъп комици на чикагското списание "The Comedy Gazelle". "Благодаря на Чикаго, че гласува за мен...

публикувано на 02.02.24 в 11:05