Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания на УНИЦЕФ приканва украинските деца да се запишат в български училища

Снимка: УНИЦЕФ България

Започна информационната кампания "Добре дошли в училище в България". Тя се организира от Детския фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с Българския Червен кръст и неправителствени организации. Кампанията е в подкрепа на усилията на министерствата на образованието и здравеопазването за предоставяне на достъп до образование и здравеопазване за децата бежанци. Целта е да помогне семействата на бежанците да се запознаят със специфики на българската образователна система и стъпките, които следва да се предприемат за записване в българско училище. 

По официални данни, в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях продължават да се обучават онлайн в украинската образователна система, което ги лишава от възможността да се социализират. Досега, по информация на МОН едва около 530 деца от Украйна са записани в българската образователна система, като във Варна са подадени 350 заявления от украински семейства.  

Информационните срещи се провеждат на руски език и украински език, на 10 места в България. Юристи разясняват процедурите за записване децата, а експерти изясняват здравните изисквания при постъпване в детска градина и училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Отношенията София - Скопие не пречат на българо-македонския бизнес

В Скопие се проведе годишното общо събрание на Македоно-българската стопанска камара. Форумът прие отчета на председателя на камарата Биляна Митева, финансовия отчет и програмата за работа през 2024-2025 г. "Фокусът ни е върху развитието на..

публикувано на 17.10.24 в 09:31

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45