Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връх Шипка е синоним на България и свободата

Снимка: БГНЕС

България чества 145 години от Шипченската епопея – героичната шестдневна битка, в която родните опълченци доказват, че свободата не е дар, а е извоювана с кръвта и саможертвата на хиляди българи.

За единадесета поредна година с национално честване изразяваме благодарността към героите, посочват организаторите от Община Габрово. В сутрешните часове на 20 август в близкия Соколски манастир ще се състои панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което ще тръгне и туристически поход към историческия връх. Две нови възстановки ще наблюдават гостите на тържествата – Речта на Царя при откриването на Паметника на свободата и жива картина на "Битката при Орлово гнездо – ден Първи" .

Защитата на Орлово гнездо на Шипка (худ. Алексей Попов)

На старопланинския връх "Св. Никола", където е построен Паметникът на свободата, в средата на август през 1877 г., се разиграват най-тежките сражения по време на Руско-турската, освободителна за България война. Тогава отбраната на Шипченския проход буквално виси на косъм, а тя щяла да определи до голяма степен и изхода от цялата война. 

Днес, на това свято място, което всеки българин посещава поне веднъж в живота си, се намира парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Той обхваща 26 паметника, сред които батареи и землянки на бранителите на прохода по време на Руско-турската война от 1877 - 78 г. Паметникът на свободата е най-голямата сред всички забележителности. 

Построен от доброволните дарения на целия български народ, монументът е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. "Около 90 хиляди са посетителите годишно, като във времето това място е имало и много известни гости", разказа за БНР Бургас Чавдар Ангелов – директор на националния храм-музей "Шипка". Според него интересът към върха расте и това се доказва от възстановките, които се правят през лятото на решителните боеве от Шипченската епопея. Най-многобройни са посетителите на 3 март, когато хиляди изкачват върха, независимо от метеорологичните условия.


"Всичко тръгва оттук! На Шипка се полагат основите на българската армия" – казва директорът на музея. Той добавя, че това е мястото, където човек трябва да си спомни за хората, платили с живота си за нашата свобода. "Тук е мястото да се замислим, че българският народ е преживял много по страшни моменти в историческото си развитие и ги е преодолявал. Така е оцелявала България, благодарение на вярата в Бог, на трудолюбието на хората, на подкрепата от семейството и смелостта на войската“ – казва историкът Чавдар Ангелов. Честванията продължават до 23 август.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС-архив, архивПо публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15