Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Радарен сателит подпомага въоръжените сили на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарение на кампания за набиране на средства, въоръжените сили на Украйна вече получават бърз достъп до сателитни снимки с висока резолюция, съобщи БТА.

Договор с финландския производител ICEYE дава възможност на украинските сили да използват радарен сателит 24 часа в денонощието, включително през нощта или при облачно време. Средствата в Украйна са били осигурени чрез кампания за набиране на средства, които били предназначени за купуване на турски бойни дронове "Байрактар". След като компанията производител дарила безпилотните летателни апарати, парите били използвани за осигуряване на сателитно покритие. Според украинския министър на отбраната Олексий Резников, комбинирането на разузнавателни снимки със съвременни оръжия ще отвори нови възможности за ВСУ срещу руските войски.

Що се отнася до обстановката около Запорожката атомна електроцентрала, очакваната от Русия провокация от страна на Украйна, във връзка с посещението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в страната, не се състоя. При посещението си в Одеса Гутериш настоя Запорожката атомна електроцентрала да не бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа, след като украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" отново предупреди, че руските сили планират да спрат централата и да лишат Украйна от произвежданото там електричество. В телефонен разговор, президентите на Франция и Русия, Еманюел Макрон и Владимир Путин се договориха в Запорожката ядрена централа да бъде направена в най-скоро време инспекция на Международната агенция за атомна енергия.

В същото време руските сили са провели ограничени атаки в района на Бахмут, Изюм, Сиверск и Харков, като Русия видимо засилва мерките за сигурност в Крим. По информация на Ройтерс, руските военноморски сили трябва да получат 12 нови кораба и допълнителни авиационни и сухопътни транспортни средства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40