Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Генералният секретар на ООН призова за диалог и разум

Снимка: UN Photo/Manuel Elías

На съвещание на Съвета за сигурност на ООН, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отбеляза, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа, съобщи БТА. Съвещанието на световната организация, посветено на "насърчаването на обща сигурност чрез диалог и сътрудничество", беше свикано от Китай, който го председателства този месец.  

"Съдбата на човечеството днес е в нашите ръце", подчерта Гутериш и призова всички държави "да потвърдят ангажимента си към свят без ядрени оръжия и да направят опит да седнат на масата за преговори, за да намалят напрежението и да сложат край на надпреварата в ядреното въоръжаване веднъж завинаги". 

В търсене на изход от задълбочаването на конфликта, турският президент Реджеп Ердоган, който миналата седмица посети Украйна, обяви, че се опитва да договори среща между Володимир Зеленски и Владимир Путин. По думите на Ердоган, целта на страната му е мир между Русия и Украйна.

Като даде висока оценка на усилията на турския президент,  постоянният представител на Русия в щаб-квартирата на ООН в Женева Генадий Гатилов заяви, че евентуални преговори между Москва и Киев няма да доведат до решение на конфликта. В интервю за „Файненшъл таймс  той посочи също, че няма да има пряка среща между президентите Путин и Зеленски.  

От страна на Украйна, Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви пред Франс Прес, че Киев отхвърля каквито и да било компромиси и иска Русия да напусне окупираните от нея украински територии. По думите на Подоляк, всички други сценарии биха довели само до опасна оперативна пауза преди нова вълна бойни действия.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14