Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна навлиза във фаза на стабилизиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест месеца след началото на руската инвазия, Украйна отбелязва 31 години от отделянето си от СССР. По този повод, в интервю за Си Ен Ен украинският министър на отбраната Олексий Резников, отбелязва, че най-лошият сценарий за руското военно нахлуване вече е зад гърба на украинците, съобщава БТА. По думите на Резников, в момента Украйна е навлязла във фаза на стабилизиране на ситуацията на бойното поле чрез незначително придвижване на подразделения и създаване на голям брой добри средства за възпиране. Според Резников, украинските сили са започнали контранастъпление "в друга посока", но "синдромът на умората" в международната общност е сред основните заплахи в борбата на страната му с Русия. 

В икономически план, Украйна вече изнася почти толкова зърно, колкото преди руската инвазия, отбелязват анализатори от Вашингтон. Според източника, цитиран от АФП, страната е на път да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански продукти през август. Преди войната Украйна е изнасяла по около 5 милиона тона на месец.

Благодарение на споразумението от 22 юли между Киев и Москва под егидата на ООН и Турция, около 33 кораба, натоварени със зърно, с общо около 720 000 тона на борда са отплавали от украинските пристанища в Черно море. Освен това, по инициатива на ЕС, около 2,5-3 милиона тона зърно бяха транспортирани с товарни влакове, посочва още източникът цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58