Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна навлиза във фаза на стабилизиране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест месеца след началото на руската инвазия, Украйна отбелязва 31 години от отделянето си от СССР. По този повод, в интервю за Си Ен Ен украинският министър на отбраната Олексий Резников, отбелязва, че най-лошият сценарий за руското военно нахлуване вече е зад гърба на украинците, съобщава БТА. По думите на Резников, в момента Украйна е навлязла във фаза на стабилизиране на ситуацията на бойното поле чрез незначително придвижване на подразделения и създаване на голям брой добри средства за възпиране. Според Резников, украинските сили са започнали контранастъпление "в друга посока", но "синдромът на умората" в международната общност е сред основните заплахи в борбата на страната му с Русия. 

В икономически план, Украйна вече изнася почти толкова зърно, колкото преди руската инвазия, отбелязват анализатори от Вашингтон. Според източника, цитиран от АФП, страната е на път да изнесе близо 4 милиона тона селскостопански продукти през август. Преди войната Украйна е изнасяла по около 5 милиона тона на месец.

Благодарение на споразумението от 22 юли между Киев и Москва под егидата на ООН и Турция, около 33 кораба, натоварени със зърно, с общо около 720 000 тона на борда са отплавали от украинските пристанища в Черно море. Освен това, по инициатива на ЕС, около 2,5-3 милиона тона зърно бяха транспортирани с товарни влакове, посочва още източникът цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05