Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велосипедисти от 3 континента се включват във велообиколката на България

Започва една от най-старите колоездачни обиколки в Европа

Снимка: архив

120 колоездачи от 20 националности и отбори от 3 континента участват в 69-та колоездачна обиколка на България. Началото е в София - пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, в 16 часа днес (27 август). Пробегът ще продължи пет дни, в които участниците ще преминат над 800 километра по трудно трасе из цялата страна. Финалът е на 1 септември в Момчилград, в Източните Родопи.

Велопробегът има за цел да популяризира този спорт у нас. Историята на организираното колоездачно движение в България започва в края на XIX век, когато у нас се появяват първите клубове. През 1902 г. те се обединяват в съюз – Български колоездачен съюз /БКС/, и за първи негов председател е избран генерал Георги Вазов – брат на поета Иван Вазов. През 1909 г. БКС организира първата колоездачна Обиколка на Витоша, която влиза в световната история на този спорт като едно от най-старите състезания. През 1924 г. се провежда и първата колоездачна обиколка на България, която на възраст е непосредствено след трите световноизвестни обиколки - Тур дьо Франс, започнала през 1903, Обиколката на Белгия /1908/ и Джиро д’ Италия“ /1909 г./

Съставил: Йоан Колев


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40