Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Русия блокира заключителната декларация на конференцията на ООН за ядрено разоръжаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия блокира приемането на заключителната декларация на конференцията на ООН за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрени оръжия с аргумента, че липсва баланс в текста. Според източници, близки до преговорите, Русия се е противопоставила на пасажите, засягащи окупираната от руските военни атомна електроцентрала в Запорожие. При откриването на форума генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че светът е изправен пред ядрена опасност, невиждана от разгара на Студената война.

Запорожката АЕЦ отново е свързана с електропреносната мрежа след опасното прекъсване и обстрелите, за които Киев обвинява руските военни, съобщи украинската компания оператор "Енергоатом", цитирана от Франс прес. Един от спрените реактори отново произвежда електричество за нуждите на Украйна и постепенно се увеличава мощността му.

Междувременно администрацията на близкия до електроцентралата Енергодар информира, че ситуацията в района остава критична. В отворено писмо жителите на града призоваха ръководството на Международната агенция за атомна енергия да принуди Киев да прекрати ударите. От своя страна, украинският президент Володимир Зеленски се обърна към международните организации да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ. През следващата седмица там се очаква мисия на МААЕ. Според Москва вчера отново е имало обстрел близо до електроцентралата и снаряди са попаднали в района на хранилището за радиоактивни изотопи.

Украински реактивен залп е извадил от строя важен мост, използван от руските окупационни сили в южната част на Херсонска област, съобщи южното военно командване на Украйна. Стана ясно също, че зам.-началникът на пътната полиция в контролирания от Русия украински град Бердянск Александър Колесников е станал жертва на бомбен взрив, предаде Ройтерс. Нападението срещу високопоставения пътен полицай е поредният случай от серия показни убийства на подкрепяни от Русия служители в окупираните региони на Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от подсилване на Северния фланг на алианса, за да се противопостави на Русия. От Канада той подчерта, че с присъединяването на Финландия и Швеция членове на НАТО стават седем от осем арктически държави. “Най-краткият път към Северна Америка за руските ракети и бомбардировачи е над Северния полюс”, каза Йенс Столтенберг, припомняйки жизненоважната роля на NORAD (Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, включващо САЩ и Канада) за Северна Америка и за НАТО.

44 кораба, натоварени с украински селскостопански продукти, са отплавали от украинските черноморски пристанища, обяви Володимир Зеленски. Той съобщи, че се подготвят още 70 доставки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46