Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов всъщност искал полупрезидентска република

Снимка: Facebook / Слави Т. Трифонов

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов не е съгласувал с настоящия държавен глава Румен Радев идеята си да бъде проведен референдум за президентска република, каза за Нова тв говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. Той определи изявлението на Трифонов като “самоинициатива” и “предизборна провокация”. Според говорителя на кабинета подобен референдум трудно ще доведе до промени в политическата система, още повече, че за промяна в Конституцията се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете.

Междувременно бившият парламентарен председател и член на ИТН Ива Митева обясни пред бТВ, че Слави Трифонов по-скоро е имал идеята за полупрезидентска форма на управление. По думите й, това означава пряко избраният президент да посочва кой да бъде премиер, а той, от своя страна, да иска вот на доверие от Народното събрание за своето правителство.

"НС събрание ще си се избере от народа, президентът ще посочи министър-председателят, той ще формира своя кабинет и след това този кабинет ще поиска Вот на доверие от Народното събрание. Тоест ще имаме ясно разграничение на разделението на властите, защото в момента какво имаме - един прокламиран принцип на разделение на властите, който в същото време не се вижда никъде".

Идеята не е емоционална, а по-скоро е естествено продължение на всичко това, което "Има такъв народ" прави", каза още Ива Митева.

По публикацията работи: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Злато за Стилияна Николова и българския ансамбъл на Европейското по художествена гимнастика

Стилияна Николова стана европейска шампионка по художествена гимнастика след блестящо представяне на първенство в Будапеща. Тя изигра без грешка съчетанията си. На бухалки тя получи 36.050 т.  На лента също бе перфектна и беше оценена с 34.800 т. На..

публикувано на 26.05.24 в 09:07
Григор Димитров и Виктория Томова

Григор Димитров започва участието си на “Ролан Гарос” с мач срещу Александър Ковачевич

Григор Димитров ще се изправи в първия си мач на “Ролан Гарос” срещу американеца от сръбски прозход Александър Ковачевич. Българският тенисист е поставен под номер 10 в схемата на втория за годината турнир от Големия шлем, който започва днес в Париж...

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Слънчево и почти без валежи в неделя

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над западната половина от страната ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежи. Вятърът от изток-североизток временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София – около 21°...

публикувано на 25.05.24 в 18:30