Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов всъщност искал полупрезидентска република

Снимка: Facebook / Слави Т. Трифонов

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов не е съгласувал с настоящия държавен глава Румен Радев идеята си да бъде проведен референдум за президентска република, каза за Нова тв говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. Той определи изявлението на Трифонов като “самоинициатива” и “предизборна провокация”. Според говорителя на кабинета подобен референдум трудно ще доведе до промени в политическата система, още повече, че за промяна в Конституцията се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете.

Междувременно бившият парламентарен председател и член на ИТН Ива Митева обясни пред бТВ, че Слави Трифонов по-скоро е имал идеята за полупрезидентска форма на управление. По думите й, това означава пряко избраният президент да посочва кой да бъде премиер, а той, от своя страна, да иска вот на доверие от Народното събрание за своето правителство.

"НС събрание ще си се избере от народа, президентът ще посочи министър-председателят, той ще формира своя кабинет и след това този кабинет ще поиска Вот на доверие от Народното събрание. Тоест ще имаме ясно разграничение на разделението на властите, защото в момента какво имаме - един прокламиран принцип на разделение на властите, който в същото време не се вижда никъде".

Идеята не е емоционална, а по-скоро е естествено продължение на всичко това, което "Има такъв народ" прави", каза още Ива Митева.

По публикацията работи: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40

Младите българи търсят работа със заплата над 4300 лв. чисто

45% от младите хора в България предпочитат да работят за български работодател, показва национално представително проучване, проведено през май, на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You (платформа, целяща да осигури..

публикувано на 13.06.24 в 16:46
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16