Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета до края на 2022-та

Росица Велкова
Снимка: БГНЕС

Единственият начин за финансиране на извънредни харчове до края на годината са икономиите, тъй като не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета. Пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова посочи, че превишаването на приходите в бюджета към средата на годината и ниските нива на капиталови разходи за периода са временен излишък, а капиталовите разходи са предимно от фондовете на ЕС, предаде БТА.

Според Велкова, икономии от капиталови разходи ще има, но ще са малко, очертават се и около 35 млн. евро непредвидени разходи – за предстоящите избори и за настаняване на украинските бежанци.

През 2022 – та ръстът на БВП ще е 2,9 на сто, а през следващата година - 2,2 на сто. За настоящата се очаква забавяне на ръста на БВП през третото и четвъртото тримесечие, като инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС. За 2022 средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто, а догодина 5,6 на сто, посочи още Велкова.

От гласуваните в парламента 5,2 млрд. евро за държавен дълг, досега са теглени 900 млн. евро. Според актуализираната фискална програма (КФП), дефицитът за 2022 -та ще 4,1 на сто от прогнозния БВП, а за сектор "Държавно управление" дефицит от 6 на сто от БВП. За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 6,8 на сто от БВП, а на сектор "Държавно управление" дефицит от 6,4 на сто, посочи Росица Велкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42