Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал разкрива мистерията на обредния хляб на траките

7
Снимка: Facebook / Academia Orphica

Фестивалът “Тракийски мистерии” се завръща с обогатена програма – отново сред руините на Стария град в Несебър, но за първи път и на сцената на пловдивския Античен театър. На територия, белязана от присъствието на древните племена, ще бъде представена възстановка на тракийските тържества, колекция от внушителни платна ще провокира публиката с дълбока орфическа символика, а изследователи от Институт по трансцендентна наука ще говорят за свещения език на траките.

Организаторите на фестивала, който се открива на 30 август в морския град, си поставят задачата чрез езика на изкуството и личното преживяване да предадат на хората традициите на тракийската култура. Смята се, че траките са най-древните обитатели на българските земи – те са живеели на племена и са отглеждали коне, пшеница и грозде.

Целта на фестивала е чрез своите събития, форми и наситеност да изгради едно интерактивно пространство, една сакрална територия, в която всички участници лично да видят, да вкусят, да се докоснат, да облекат и да преживеят културата и изкуството на древна Тракия, както и нейното високо битие, красота и сила – казва Пламен Иванов, артистичен директор на “Академия Орфика”, организатор на фестивала. – Ние ще потопим публиката в традициите на траките с помощта на автентична музика и сценография, оригинална драматургия, празнични облекла, за да може, докосвайки се до всичко това, тя да придобие интерес към изворите на нашето вдъхновение. А това са древните надписи от глинени плочки, съдове и артефакти, изписани с най-древните писмености по нашите земи и разчетени от нас по метода “Гайд”.”

Освен интерактивните спектакли “Тракийски мистерии” и “Тракийска мистерийна драма”, в програмата ще бъдат включени и творчески ателиета. В първото от тях любопитните ще се докоснат до тайнството и посланията, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

Второто ателие е посветено на мистерията на тракийските одежди – в тази работилница участниците не само ще се запознаят със сакралната символика на облеклото, но и ще влязат в дрехите на древните траки, изработени според изображения върху автентични артефакти. “Хората ще видят тези облекла и в кулминацията на фестивала, а именно вечерните спектакли. Чрез ателиетата те ще бъдат подготвени, за да изживеят мистериите в пълнота”, казва Пламен Иванов.

А тези, които се интересуват от древни писмености, ще могат да научат повече за тракийските оброчни плочи със свещени текстове, открити при археологически разкопки по българските земи.

Фестивалът “Тракийски мистерии” е отворен за всеки, желаещ да се докосне до духовните традиции на нашите предци, които имат сила и днес, заявяват организаторите. И за да могат да достигнат до повече хора, ще повторят цялата програма месец по-късно – на 30 септември в Пловдив, където траките също са оставили следи.

Снимки: Facebook / Academia Orphica

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20