Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставен американски дипломат е на двудневно посещение в София

Снимка: Прессекретариат Президентство

Държавният глава Румен Радев се срещна с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, посланик Джим О‘Брайън, който е на посещение в София от 30 до 31 август. На срещата бяха обсъдени предстоящите парламентарни избори, разработването на законодателната рамка за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенгенското пространство, както и енергийната диверсификация, информира прессекретариатът на президентството. Румен Радев е изтъкнал пред високопоставения гост, че силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения. 

По време на визитата на посланик О‘Брайън у нас са предвидени срещи с представители на българското правителство и с членове на международната бизнес общност. Темите на разговорите на посланик О‘Брайън са свързани с насърчаването на прозрачна и благоприятна бизнес среда, подпомагането на преките чуждестранни инвестиции и засилването на върховенството на закона.

Предвидено е американският дипломат да посети и събитие, организирано от Американската търговска камара с участието на Германската и Швейцарската търговски камари, посветено на засилването на трансатлантическите бизнес отношения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00