Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина архитектът на перестройката Михаил Горбачов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 91-годишна възраст почина последният лидер и реформатор на СССР Михаил Горбачов.  

През 1985 г., с идването си на власт. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране и отваряне на Съветския съюз и Източния блок към западните страни. За тази своя политика той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

В историята на ХХ век Горбачов се откроява като съветският ръководител, сложил край на епохата на социализма и Студената война между страните от социалистическия лагер и Запада. От една страна герой за Запада, от друга противоречива личност в родната му страна – оценките за Михаил Горбачов варират. За много руснаци именно неговата политика е довела до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Ето и неговата оценка от дистанцията на времето за извършените промени и отношенията между Изтока и Запада: 

"Отварянето на соцлагера беше необходима промяна – отбелязва Горбачов в интервю за Българското национално радио в началото на миналото десетилетие. – Трябва да се развива сътрудничеството. Ако всеки иска да доминира, без да се интересува от другите, така няма да стане. Всички подобни проекти завършват зле. Все още сме много далеч от времето, когато няма да има разделителни линии.“ 

Още през 2019 Горбачов призова за унищожаване на ядрените оръжия, "за да спасим себе си и планетата". 

За повечето българи, Михаил Горбачов ще остане човекът, който доведе до края на управлението на БКП. А препоръките му да се научим да ползваме правото да избираме все още звучат актуално, особено сега: "Все чакаме да дойде някой нов, който да бъде добрият и всичко ще се оправи – посочва Горбачов в интервюто си за БНР. – Нали знаете, надеждите за нов цар, за нов генерален секретар или някой друг са нещо отдавна отминало и забравено. Хората трябва да се променят и се променят."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01