Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Казанлък откриха значима находка от римската епоха

Снимка: Община Казанлък

В края на спасителното археологическо проучване на обект от римската епоха, регистриран югозападно от могила Оструша край Казанлък археолозите се натъкнаха на значими находки, съобщи БТА. Проучването е осъществено от екип на местния Исторически музей (ИМ) "Искра", като част от проекта на общината "Светът на траките" по оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020 година. 

В хода на разкопките са регистрирани 15 археологически структури, като две от тях са постройки със стопански характер.  Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова спойка, доизграждани във височина с кирпич или плетена конструкция. Откритият керамичен материал и малкото единични находки позволяват предварително отнасяне на тези структури към III – IV век.  В едната постройка е намерен голям керамичен съд – питос, използван в тази епоха за съхранение на жито. Тези съдове били заравяни в земята, като над повърхността е оставало единствено устието им, покривано с капак. 

Питосът от Оструша впечатлява с размерите си, той е много добре съхранен, което дава възможност скоро да бъде експониран.

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00