Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира предизборната кампания за парламентарните избори

Снимка: архив

На 2 септември официално стартира предизборната кампания за парламентарните избори в България на 2 октомври 2022 г. и приключва в 24.00 ч. на 30 септември 2022 г. Денят за размисъл е 1 октомври.

Регистрирани за участие са 23 партии и 6 коалиции, но една от тях – "Единна народна партия", не е регистрирала кандидатски листи в нито един изборен район и няма да фигурира в бюлетината.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича в полунощ на 6 септември. Очертава се общият брой на секциите извън страната да не надхвърля 800.  Сънародниците ни зад граница предпочитат да подават заявления през страницата на ЦИК вместо през дипломатическите и консулските ни представителства. Традиционно повече заявления в чужбина се подават в Турция, Великобритания, Германия, Испания от Европа и САЩ извън Европа.

В 9363 секции в страната ще се гласува с машини, а в чужбина – по данни към момента в 290 секции.

На 17 септември изтича срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия.

На сайта на СИК има Симулатор на машинно гласуване, където желаещите могат да се упражнят преди вота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01