Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Белград и Прищина се споразумяха за документите за самоличност

Жозеп Борел

Сърбия и Косово постигнаха споразумение за свободно пътуване на своите граждани само с национални документи за самоличност. Това съобщи в събота върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, предаде "Свободна Европа". Премиерът на Косово Албин Курти написа във Facebook, че гражданите на Косово "с документи за самоличност, издадени от нашата страна, ще могат да пресичат границата със Сърбия на всички гранични пунктове без препятствия, тежести и забавяния. Същото ще се отнася за обратния случай – влизане в Косово с лични документи, издадени от сръбските власти". "Щастлив съм, че намерихме европейско решение, което улеснява пътуването между Косово и Сърбия, и което е в интерес на всички граждани на Косово и Сърбия", написа Борел в Twitter. Сделката е отстъпка от страна на Вучич, който досега отказваше влизане в Сърбия на косовски граждани само с лични документи, издадени от Прищина, заради опасения, че това може да се окаже стъпка към признаване на независимостта на Косово. Споразумението между Сърбия и Косово беше постигнато след срещи на специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и на специалния представител на ЕС по диалога между Прищина и Белград Мирослав Лайчак с двамата лидери.

В същото време от 1 септември е в сила прилагането на наредбата на Косово за смяна на сръбските регистрационни номера с косовски. За смяната е предоставен 60-дневен срок. Вчера в Призрен е извършена първата смяна на регистрационни номера, съобщава сръбският вестник Danas.

Мигрантският натиск принуди Гърция да удължи оградата по границата с Турция

Гърция се опитва да овладее мигрантския натиск с удължаване на оградата по границата с още 80 километра, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. Сред допълнителните мерки са също по-модерни камери за наблюдение и още 250 граничари. Атина обвинява Турция, че използва мигрантите, за да оказва натиск върху европейските страни. Всеки ден през август поне 1000 мигранти са се опитвали да преминат нелегално гръцко-турската граница. Само миналия месец са задържани 77 трафиканти, пише Eleftheros Typos. Увеличава се и натискът на мигранти по море.

Туризмът в Хърватия приближава стойностите отпреди пандемията

Резултати от туризма в Хърватия показват ръст, по-висок от очакванията на правителството и през третото тримесечие, каза премиерът Андрей Пленкович на заседание на правителството в четвъртък. До момента за тази година са регистрирани 14,9 милиона посещения в страната и 85,9 милиона нощувки, което е 91 % и 96 % от резултатите през рекордната 2019 г., обяви Пленкович, цитиран от агенция Hina.

"Панаирът на виното" събра лидери от Западните Балкани

От 1 до 4 септември в сръбската столица Белград се провежда "Панаир на виното", организиран от Албания, Сърбия и Северна Македония в рамките на инициативата "Отворени Балкани". Решено е събитието да се провежда всяка година от една столица в друга, превръщайки се постепенно във важен икономически и туристически инструмент, пише албанското издание 24-ore. "Преди да дойда тук, гледах речта, която екипът ми беше подготвил за мен, и реших да не я използвам, защото започваше с израза, че ние в Албания сме създали първото вино на Балканите през бронзовата епоха. Не знам доколко е вярно това, но знам, че изгубихме много време, опитвайки се да си кажем кой е бил първи, кой е най-старият", отбеляза албанският премиер Еди Рама. Идеята на панаира е да популяризира вкусове и аромати, представящи духа на Балканите. В събитието участват над 250 винопроизводители и търговци на вино от различни държави.

Днес предстои среща на върха между лидерите на Open Balkans в Белград, на която ще присъстват също унгарският външен министър Петер Сиярто и турският му колега Мевлют Чавушоглу.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, predsednik.rs, typosthes.gr

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30