Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново наводнения в Карловско и Копривщица

Снимка: БНР Пловдив

В Карловско отново е обявено частично бедствено положение заради наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово. Обилните дъждове причиниха скъсването на дига на река Стряма, евакуирани са седем души, запушен е мост. За евакуацията на хората от наводнените къщи се включиха аварийни екипи и техника на военните. За БНР областният управител Ангел Стоев съобщи, че село Богдан на практика е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него са разрушени. В момента екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението" оглеждат коритото на река Стряма, тъй се очаква нова, по-висока вълна. Няма информация за жертви и пострадали хора. Специално за село Богдан, където има хора, които трябва да бъдат евакуирани се очаква хеликоптер на ВВС, тъй като наличната техника на пожарната не е достатъчна, за да ги изкара на безопасно място. 

Затруднено е движението по Подбалканския път. 

В Копривщица, където вали повече от 12 часа, реките също преливат. Градът няма канал и всичко се излива върху детската градина, военните блокове и мазетата на хората, посочи кметът на града Бойка Дюлгерова за БНР.

Апелативната прокуратура в Пловдив разследва причината за днешното наводнение в няколко села в община Карлово.

Разследването се извършва от Националната следствена служба за евентуално причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10