Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни хеликоптери евакуираха бедстващи в Карловско

Част от бедстващите села са без ток, прекъснати са пътища

| обновено на 02.09.22 в 18:34
Село Богдан
Снимка: БГНЕС

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение след проливните дъждове в карловските села, съобщи БТА, като цитира областния управител на Пловдив Ангел Стоев. За сметка на това са разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово. Най-тежко пострадало е село Богдан, откъдето около 20 души са спасени с хеликоптер. В помощ на пострадалите са изпратени 100 войници и техника от 61 Стрямска механизирана бригада. Хеликоптерът ще достави храна и вода в село Богдан, което продължава да бъде откъснато, както и в най-критичните точки, но в светлата част на денонощието. В бедстващите села са наводнени и няколко трафопоста, заради което електроподаването в най-засегнатите села е частично.

Заради придошлата Бяла река, част от националния архитектурен резерват в Копривщица е потънал във вода, съобщи репортер на bTV. Наводнени са много къщи, а хората са помолени да изключат електричеството си.

В същото време Националната следствена служба води разследване за извършване на престъпление – причиняване на наводнение по непредпазливост. Продължават спасителните операции за извеждане на хора от наводнените райони, в които отново вали дъжд. Освен военните, в помощ на населението в бедстващите райони се включват и специализирани екипи на АПИ, както и аварийни екипи на Столичната община. 

От дъждовете са се активирали свлачища, а в част от третата главна жп линия София – Карлово – Бургас има наводнен железен път. 

В Троянския проход движението по пътя Троян – Кърнаре е ограничено, заради свлечена скална маса и почва от проливните дъждове, съобщи БТА. Екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) работят по разчистването на трасето. Леките автомобили се пренасочват по обходен маршрут през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили преминават през Прохода на Републиката.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който е в региона уточни, че щетите са главно по общинската инфраструктура, но МРРБ ще помогне с каквото е необходимо. 

На място в Каравелово остават областният управител Ангел Стоев, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, началникът на Областната дирекция на МВР и представители на Националната следствена служба.

Основните улици на пловдивското село Войнягово, които са в близост до р. Стряма също са залети от придошлата вода, съобщи БТА. Хората правят диги с чували пясък пред домовете си, тъй като пътните шахти не могат да поемат водата.

Река Стряма е на път да залее и пътя Пловдив-Карлово при град Баня. Наводнени са близките до реката къщи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05