Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медиана": 8 партии и коалиции са с шанс да влязат в новия парламент

Снимка: Ани Петрова

Според ново представително за страната проучване на социологическа агенция "Медиана" в следващия парламент могат да влязат 8 или 9 партии. Според резултатите от допитването ГЕРБ (22,8%) води с близо 6% пред "Продължаваме промяната" (17,1%). Следват "БСП за България" (13,3%), "Възраждане" (12,5%), ДПС (11,1%), "Има такъв народ" (6,9%), "Демократична България" (5,5%) и "Български Възход" (5,5%). Партията "Изправи се БГ" е под 4-процентната бариера (3,4%).

Очаква се, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели при 2,67 млн. избиратели на предходните. При това положение, прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително – до около 85-88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Същевременно ниската избирателна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, смятат социолозите.

Близо 70% от анкетираните споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40% смятат, че ще трябва да пестят от храна и отопление в следващите месеци, а 20% са уверени, че ще се справят безпроблемно с повишаващите се разходи.

Изследването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю от 30 август до 4 септември 2022 г. сред 1008 души и е финансирано от социологическа агенция "Медиана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30