Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора беше съчетание от достойнство, строгост и голяма сърдечност

Снимка: Ройтерс

Смъртта на 96-годишната кралица Елизабет Втора разтърси британците и предизвика вълна от съпричастие в целия свят. “Кралица Елизабет Втора се интересуваше от България, имаше добри познания за отношенията между нашите две страни”, коментира за бТВ българският посланик във Великобритания Марин Райков. Той си спомни за срещата си с Елизабет Втора преди три години: “Впечатленията са ми от това съчетание на достойнство, строгост и голяма сърдечност.” Марин Райков добави, че нейното наследство ще бъде оценявано в бъдеще.

Кралица Елизабет Втора прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна. Между България и Великобритания има стратегическо партньорство, има отличен политически диалог, има активно сътрудничество в редица области”, заяви президентът Румен Радев след аудиенцията си в Бъкингамския дворец преди 4 г.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16