Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив кани на своята "Сцена на кръстопът"

Снимка: stageatacrossroads.bg

"Театъра Мъдростта" – под това мото преминава поредното издание на Есеннния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив, който се открива днес (10 септември). Както всяка година, програмата предлага богата гама от представления, изложби и концерти, като за всички тях входът е свободен или с покани, които може да получите на касата на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Града под тепетата. 

След откриващото представление "Вампир", по пиесата на Антон Страшимиров, почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на спектаклите "Една българка", "Народът на Вазов", "Амадеус" и други. 

„Амадеус“
В рамките на фестивала ще бъдат представени и няколко литературни заглавия, като „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов" и биографичната книга на режисьора професор Иван Добчев – "Автопортрет в огледалото на сцената".

Важна част от програмата са и няколко изложби като "Ред 8, място 14" на скулптора Валентина Златарова, която се открива на 11 септември в галерия "Димитър Георгиев". Тя включва творби, вдъхновени от представленията на Драматичен театър Пловдив, сред които изпъкват заглавия като "Възвишение", "Одисей", "Евридика в подземния свят" и други. 


От 2015 година Валентина Златарова живее и работи между Великобритания и Испания, като артистичните ѝ търсения винаги досега са били свързани с човешките форми, пресъздадени от устойчиви материали.


Пълната програма на фестивала може да разгледате тук.


Снимки: stageatacrossroads.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10