Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралицата, която свърза мост между три века

Снимка: Facebook /@British Embassy Sofia

Президентът Румен Радев изрази съболезнования до крал Чарлз III, на британското кралско семейство и народа на Обединеното кралство за кончината на кралица Елизабет II. 

"С нейната кончина, Великобритания и светът губят забележителен държавник, белязал с живота и делата си цяла епоха", заявява президентът Радев в съболезнователното си писмо. Държавният глава отбелязва, че кралица Елизабет II се нарежда сред великите личности в историята, които са имали възможността да ръководят с мъдрост и силен държавнически усет своя народ в сложни времена от историческото развитие на човечеството. 

Британското посолство в София и резиденцията на британския посланик осъмнаха с наполовина свалени знамена в знак на траур. Още вечерта, след вестта, че кралицата е починала, пред посолството дойдоха българи, за да отдадат почит пред нейната памет и да оставят букети с цветя. 

"Тя беше символ на постоянството в едни много променливи времена. Когато става кралица, премиер на Великобритания е Уинстън Чърчил, който е роден през 1874 г. Преди няколко дена тя възложи съставянето на кабинет на новия премиер Лиз Тръс, която е родена през 1975 г. Станаха огромни промени. Британската империя се превърна в Британска общност, станаха културни революции." Това каза в интервю за БНР дипломатът Стефан Тафров, бивш посланик във Великобритания. 

Тя беше личност, която хвърли мост между три века, подчерта пред БНР д-р Борис Стоянов от Историческия факултет на Софийския университет.  

"Без съмнение тя е продукт на една епоха, която носи духа, консерватизма, моралния код на края на ХIX и самото начало на XX век. Същевременно, през своя живот тя трябваше да носи, да отрази белезите на страданието, на разделението, на промяната, на разпускането на нравите, с които бе характерен XX век. Животът ѝ като монарх беше доминиран от сянката на Студената война и ядрения апокалипсис. Тя преживя и това време, за да дойде епохата на отворените граници, на глобалния свят", допълва изследователят. 

Съставил: Иво Иванов


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42