Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Руските власти евакуират цивилни от три селища в Харковска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виталий Ганчев, представител на назначените от Русия власти в украинската Харковска област, заяви по руската държавна телевизия, че се провежда евакуация на цивилни от три селища, след като Украйна започна изненадваща контраофанзива, предаде Ройтерс. Той добави, че акциите са провеждани основно в градовете Изюм, Купянск и Велики Бурлук. Купянск и Изюм са жизненоважни за руската армия логистични центрове в източния регион Донбас. Представителят на руската администрация каза още, че Украйна е постигнала значителна победа в Харковска област, което е едно от първите признания от руска страна за контранастъплението.

Украинската армия продължава успешния си ход срещу руските войски южно от Харков, заяви в среднощното си изявление украинският президент Володимир Зеленски. “Въоръжените сили на Украйна вече са освободили и взели под контрол над 30 населени места в Харковска област”, изтъкна той. 

Войната на Русия в Украйна навлиза в критична фаза благодарение на украинската контраофанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. “Украинските сили съумяха да възпрат офанзивата на Москва в Донбас, удариха зад руските линии и си възвърнаха територия”, подчерта той в Брюксел на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. В същото време американският министър на отбраната Лойд Остин окачестви като “окуражаващи” съобщенията за напредъка на Украйна в контраофанзивата й срещу руските сили, давайки за пример успехите в Херсон и Харков. Антъни Блинкън пък заяви, че Вашингтон иска да постави Украйна в силна дипломатическа преговорна позиция. “В този момент не виждаме признаци от страна на Русия, че е готова да търси такава дипломация, но ако и когато това време дойде, Украйна трябва да бъде във възможно най-силна позиция”, заяви той.

“Запорожката АЕЦ е изложена на опасност заради пълното спиране на тока в Енергодар”, се казва в изявление на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, публикувано в сайта на МААЕ. Той изтъква, че условията за функционирането на централата стават все по-неблагоприятни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30