Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинската армия се стреми да развие своя успех в Харковска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия си е върнала около "2000 км територия през септември", обяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Той добави, че руската армия постъпва правилно, като бяга. "През последните дни руската армия ни показа най-добрата си страна – гърба си", коментира Зеленски. Без да уточнява подробности Генералният щаб на Украинската армия съобщава, че силите на Киев "продължават освобождението на населените пунктове в районите на Купянск и Изюм“, предава УНИАН.

Руското министерство на отбраната се опитва да омаловажи украинските успехи, като представи отстъплението от Харковска област, като съответно с плановете на командването. Според говорителя на министерството ген Игор Конашенков руските войници, "намиращи се в районите" на Изюм и Балаклия "са били прегрупирани и прехвърлени" в съседната Донецка област, за да "увеличат усилията там". Руският президент Владимир Путин запазва мълчание по отношение на военните неуспехи, въпреки че новините за отстъплението вече проникват в държавните медии, съобщава “Politico“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00