Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Франция призова Русия да спре войната в Украйна

Снимка: Pexels

Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа и да спре войната в Украйна - това според съобщение на Елисейския дворец е заявил в телефонен разговор президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския лидер Владимир Путин. Заплахата за атомната централа произтича главно от руското военно присъствие в района е заявил Макрон. Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни "катастрофални последици". 

Нужно е възможно най-скоро да се създаде зона за ядрена и физическа сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие и консултациите за това вече започнаха, каза директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е отговорна за мащабното спиране на тока в Източна Украйна, което засегна 5 области. Зеленски обвини Москва, че умишлено е ударила Топлоелектроцентрала-5 край Харков. Токът спря и в близкия до границата руски Белгород, което според специалистите показва, че по време на окупацията Русия е крала ток от Харков, за да захранва града.
Пред CNN Зеленски каза, че в момента не е готов да преговаря с Русия защото не може да се води диалог с "тези които поставят ултиматуми".
За изминалото денонощие украинската армия е освободила 20 нови селища, съобщиха от Украинския генерален щаб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45