Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кръстова гора – там, където вярата в Бога прогонва унинието

Снимка: plovdivskamitropolia.bg

Кръстовден, който Църквата отбелязва на 13 и 14 септември като Всемирно Въздвижение на Светия Кръст Господен, е един от най-големите християнски празници, почитан с особена тържественост. В този знаменателен за християните ден, през 335 г. вярващите се прекланят пред намерения от царица Елена Кръст Господен в храма "Възкресение Христово" на Божи Гроб.

За Православния свят Кръстовден е един от четирите християнски празници в годината, в които се извършва поклонение на свети места. В България, всяка година, в нощта на 13 срещу 14 септември, хиляди вярващи от страната и чужбина се стичат за бдение на Кръстов връх, с надежда за изцеление и Божия подкрепа. Той се намира в местността Кръстова гора в Средните Родопи, където през 1956 г., върху останките на стара духовна обител, е изграден манастирският комплекс "Света Троица", а през 1995 г. е съградена църквата "Покров на Пресвета Богородица".

Хората вярват, че на мястото, където планината образува кръст, е съхранена частица от Кръста Господен, който царица Елена дала на сина си император Константин. Местността се слави с целебната си сила, за която свидетелстват десетки разкази на оздравели от тежки и нелечими заболявания. Още за големия празник и Кръстова гора можете да прочетете в публикацията на Радио България:

Съставил: Дарина Григорова
Снимки: plovdivskamitropolia.bg, pixabay
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10