Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Хюсейн Хюсейнов пред "Радио България":

Азербайджан е за мир с Армения и спазване на международните спогодби

Снимка: Посолство на Азербайджан

Азербайджан иска мир и спазване на международно признатите граници на държавата си – така азербайджанският посланик у нас Хюсейн Хюсейнов коментира ескалацията на напрежението по границата с Армения през миналата нощ в интервю за „Радио България“, инициирано по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан.

По-рано днес арменското министерство на отбраната съобщи за интензивен обстрел срещу позиции на арменските военни в районите на Горис, Сотк и Джермук, а Азербайджан обвини Армения в широкомащабни подривни действия в близост до Дашкесан, Келбаджар и Лачин, като добави, че  боевете са предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж. 

Напрежението от тази нощ е поредната ескалация на продължаващата десетилетия вражда между двете страни в Южен Кавказ за регион Нагорни Карабах с преобладаващо арменско население, който юридически е част от Азербайджан. 

На въпроса как може да бъде разрешен този дълго тлеещ конфликт, посланик Хюсейн Хюсейнов отговори, че проблемът се състои във военните провокации, извършвани на суверенната територия на Азербайджан: 

"Според изявлението от 10 ноември 2020 г., подписано от лидерите на Армения и Азербайджан, арменските въоръжени сили трябва да бъдат изтеглени от териториите на Азербайджан. Единственият начин да се реши въпросът е взаимното признаване от двете държави на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на международните граници една на друга и подписването на мирен договор, основан на тези принципи. На последната среща между лидерите на Азербайджан и Армения, с посредничеството на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, беше договорено скорошното подписване на междудържавния мирен договор. Но за съжаление съществуването на незаконни арменски въоръжени формирования на територията на Азербайджан, както и отказът на Армения да приеме международно признатите граници на Азербайджан, са източник на постоянна заплаха. Азербайджан е за мир с Армения и за спазване на международните спогодби“, коментира посланик Хюсейнов.* 

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова за прекратяване на огъня: "Наложително е военните действия да спрат и двете страни да се върнат на масата за преговори", заяви Борел в кратко изявление, като добави, че в региона спешно се изпраща специален пратеник на ЕС. 

* Очаквайте скоро и цялото интервю с посланик Хюсейн Хюсейнов, което той даде за „Радио България“ по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09