Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 произведения, посветени на българската азбука, ще бъдат изложени във Ванкувър

Снимка: culture-mfa.bg

Първата по рода си изложба "Светлината на буквите" ще бъде открита на 22 септември във Ванкувър, провинция Британска Колумбия в Канада. Датата е избрана заради честванията по повод Деня на българската независимост, който ще бъде отбелязан заедно с българската общност и канадските власти във Ванкувър.

В канадския град ще бъдат изложени 13 произведения, посветени на българската азбука, по повод 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Изложбата, която е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското МВнР, за първи път ще бъде показана в провинцията със съдействието на Българо-Канадското дружество, което ще бъде наградено на събитието с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина, по повод неговата 20-а годишнина, съобщава Генералното ни консулство в Торонто.


Експозицията "Светлината на буквите" вече беше представена в историческия музей в гр. Ниагара Фолс и в гр. Китченер, провинция Онтарио, със съдействието на посолството ни в Отава, както и в общината в гр. Ниагара Фолс и в гр. Калгари, провинция Албърта. Самата изложба е от 2013-та – обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Виктория Томова ще играе на четвъртфинал в Бад Хомбург

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова достигна до четвъртфиналите на турнира на трева WTA 500 в Бад Хомбург. Тя извоюва трета поредна победа в германския град – една в квалификациите и две в основната схема. Виктория Томова..

публикувано на 26.06.24 в 08:51

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42