Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 произведения, посветени на българската азбука, ще бъдат изложени във Ванкувър

Снимка: culture-mfa.bg

Първата по рода си изложба "Светлината на буквите" ще бъде открита на 22 септември във Ванкувър, провинция Британска Колумбия в Канада. Датата е избрана заради честванията по повод Деня на българската независимост, който ще бъде отбелязан заедно с българската общност и канадските власти във Ванкувър.

В канадския град ще бъдат изложени 13 произведения, посветени на българската азбука, по повод 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Изложбата, която е създадена по инициатива на Държавния културен институт към българското МВнР, за първи път ще бъде показана в провинцията със съдействието на Българо-Канадското дружество, което ще бъде наградено на събитието с грамота от Държавната агенция за българите в чужбина, по повод неговата 20-а годишнина, съобщава Генералното ни консулство в Торонто.


Експозицията "Светлината на буквите" вече беше представена в историческия музей в гр. Ниагара Фолс и в гр. Китченер, провинция Онтарио, със съдействието на посолството ни в Отава, както и в общината в гр. Ниагара Фолс и в гр. Калгари, провинция Албърта. Самата изложба е от 2013-та – обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45