Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ще участват във Фестивала на етносите в Кишинев, Молдова

Снимка: личен архив

В пъстър калейдоскоп от звуци, ритми, вкусове и цветове ще се превърне тази неделя, 18 септември, молдовската столица Кишинев. Това е денят, в който градът за 21-ви път ще бъде домакин на популярния Фестивал на етносите "Единство чрез многообразие". В събитието, което ще се проведе в парка „Щефан чел Маре“ ще участват и ще представят своите традиции и култура молдовци, българи, украинци, гагаузи и други – всички етноси, населяващи малката, но гостоприемна Молдова, разказа за "Радио България" Анжела Олареску, директор на българската библиотека "Христо Ботев" с българско неделно училище в Кишинев.

"Българската диаспора винаги се представя на тези фестивали от Българската общност в Република Молдова, Научното дружество на българистите у нас, Българската община в Кишинев, фондация "Български дух", от нас – библиотека "Христо Ботев", фолклорен ансамбъл "Въгленче", който функционира към неделното ни училище. Тази година ще ни уважи и председателят на Тараклийския район Иван Паслар. Той пристига с ансамбъл "Красний цветок" от Тараклия. Това са българи, които живеят в южната част на Молдова и идват, за да ни окажат подкрепа с участие във фестивала".

Тъй като е всеизвестно, че любовта минава през стомаха, представянето на различните култури ще бъде съпроводено и с кулинарни изкушения. В кътчетата, посветени на различните етноси, из алеите на парка присъства и характерната за тях кухня. Посетителите на българския кът обикновено имат възможността да опитат традиционната ни баница, печено прасенце и разнообразни сандвичи.

Библиотека "Христо Ботев" пък ще се погрижи за духовната храна.

"Ние от библиотеката участваме с изложба на книги "Бесарабските българи", – изтъква Анжела Олареску. – Те разказват за историята на българите в Молдова – "Българските преселници" с автор Иван Думиника, "Българите в Република Молдова" на Иван Забунов, "Тараклия на 200 години" и "България: метрополия и диаспора" на Николай Червенков и много други книги, ценни по своята тематика. Авторите са бесарабски българи."

Степан Куртев, председател на Българската община в гр. Кишинев, Пьотър Пармакли, член на Българското дружество „Възраждане”; Анжела Олареску, директор на българската библиотека „Христо Ботев”

На главната сцена в парка, различните етноси ще представят своите народни песни и танци. Сред участниците ще са и 32 възпитаници на българското неделно училище към библиотека "Христо Ботев" – деца и възрастни, облечени в традиционни носии. Певците и танцьорите от фолклорния ансамбъл "Въгленче" най-често сами търсят начини и средства, за да си осигурят заветните носии – купуват ги от България, а когато им омалеят, ги предават на по-малките – за да блесне на сцената родният ни фолклор в цялото му великолепие.

С това участието на българската диаспора във Фестивала на етносите в Кишинев не се изчерпва.

"Ние имаме един талантлив майстор – българинът Анатолий Бечев, който представя традиционните си дървени изделия – "Дървена архитектура в миниатюра". Работите му винаги предизвикват бум. Хората искат да видят, да си купят неговите изделия, възхищават се на майсторството му. Досега той единствен представя такива творби", – разказа за Радио България директорката на българската библиотека "Христо Ботев" Анжела Олареску.

Етнокултурният фестивал "Единство чрез многообразието" съвпада с първия ден от новата учебна година в българското неделно училище в Кишинев. Радио България пожелава това начало да бъде знаково и празникът за изучаващите български език да продължи през цялата година!

Чуйте интервюто на Анжела Олареску на руски език в звуковия файл:

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20