Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на България разкрита в епизод на "Европа отвисоко"

Снимка: National Geographic

В Деня на Независимостта на България, 22 септември, предаването "Европа отвисоко" на National Geographic започва четвъртия си сезон с епизод, посветен на страната ни. Целта на поредицата е да покаже кадри от четирите сезона и нова гледна точка отвисоко към ключови места в Европа

Благодарение на модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти, България е показана за пръв път от птичи поглед и същевременно чрез историите на различни хора. Това е и целта на авторите – да сглобят цялостната картина – от традициите, през инженерните технологии и природните забележителности, които оформят неповторимия облик на Европа. 

България е една от шестте страни, представени в новите епизоди на зрелищната поредица. Кадрите отвеждат зрителя в древния град Перперикон, като го запознават с историята и скритите в него тайни, както и с работата на археолози като проф. Николай Овчаров. Екипът на "Европа отвисоко" проследява и преход към метеорологичната станция на връх Мусала в тежки зимни условия и в дълбок сняг. В епизода е включено и рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, както и танцът паневритмия на Бялото братство, изпълняван от последователите на учителя Петър Дънов. Новият сезон на  "Европа отвисоко" се състои от 6 части и показва впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности както в България, така и в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45