Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 години от кончината на Иван Вазов

Снимка: ДА „Архиви“

На 22 септември се навършват 101 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение пред гроба на поета в градинката зад олтара на храма "Св. София" в столицата.

Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за БНР, че Вазов много е искал да бъде погребан на място, откъдето се вижда любимата му планина Витоша.

Пет години след смъртта му с биволска каруца е докарана огромна морена от местността "Златните мостове", където той обичал да се разхожда. 18 дни големият камък е теглен до София. Хиляди българи се включили да бутат и теглят каруцата с камъка. Морената днес е надгробен камък на Вазов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софиянци се тълпят да прочетат царския манифест с указа-закон за новата власт на превратаджиите

Български уроци – защо един военен преврат не води до "обнова"?

Преди 90 години, на 19 май 1934 г., движението "Звено" и Военният съюз в България извършват безкръвен преврат. В името на модернизирането на страната, наречено "обнова" те премахват Търновската конституция , забраняват партиите и македонската..

публикувано на 19.05.24 в 05:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30