Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите работят извънредно, но остават най-бедни заради ниските заплати в Европа

Снимка: Pixabay

Най-големият синдикат в България - КНСБ, чиито членове наброяват около  300 хил. души, мобилизира сили и започна протестна кампания с искане държавата да актуализира бюджета с 70 млн. евро. Целта е да се защитят доходите на хората, така че те да получат компенсация, поне толкова, колкото е ръстът на инфлацията. Според синдикално проучване в страната, 80% от работещите казват, че има увеличение на техните работни заплати, но то е между 5 и 15%, а в момента инфлацията надвишава 18%, което изключително застрашава жизнения стандарт на хората и те са принудени да свиват потреблението си ежедневно.

Две седмици преди поредните парламентарни избори в страната, президентът на КНСБ Пламен Димитров и синдикалните лидери организираха поредица от срещи с водачи на политическите партии, които имат най-голям шанс за влизане в следващия парламент. Всеки от тях ще бъде запознат с Меморандум на КНСБ за социално-икономическо развитие на страната през следващите 4 години. Сред основните искания на синдиката е бюджет 2023 г., да бъде с 600 млн. евро повече, за заплати в публичния сектор. Въпросът е поставен пред служебния премиер Гълъб Донев, който е обещал, че ще разговаря със служебния министър на финансите и ще се търсят варианти. Служебният премиер е изразил положителната нагласа на правителството и по въпросите, свързани с ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, а именно  либерализацията на тока за бита от януари следващата година и намаляване на емисиите от предприятията в енергийния сектор с 40%.

Освен за повишаване на доходите, националната протестна кампания на синдикатите изисква и конкретна промяна в законодателството, така че да се спази правото на почивка на работещите. Става въпрос конкретно за сумарното изчисляване на работното време. Това е специален режим на работа, който дава възможност от нормалната продължителност на 8 часовия работен ден, той да бъде удължен до 12 часов работен ден, като включително се полага труд и в съботно-неделни дни, в зависимост от разпределението на хората по структури.

Тодор Капитанов

„Проблемът е, че у нас сумираното изчисляване на работното време се прилага в абсолютно всички предприятия и дори в някои институции, а според европейското законодателство то следва да се прилага само и единствено в производство с непрекъсваем режим на работа” – отбелязва д-р Тодор Капитанов – експерт по трудово право към КНСБ:

„В европейското законодателство се казва, че сумираното изчисляване на работната седмица е максимум 52 часа, а в България е допустимо то да бъде в рамките на 56 часа. Всичко е за сметка на почивката и възстановяването на работещия и за сметка на личния му и семеен живот. Това е една от вратичките, през които недобронамерените работодатели злоупотребяват, защото хората понякога работят не само 12, но 14 -16 часа. Това е едно от най-честите нарушения, свързани с работното време, тъй като то не се отчита по правилен начин. Води се някаква документация, но какво е на практика е друг въпрос и това е доста притеснително, защото работниците търпят такова нарушение вече над 20 години. Българите освен че работят най-много часове в Европа, те са и най-зле платени. Това е един от най-големите пропуски в Кодекса на труда, който спешно трябва да се поправи.“

Въпросът за сумираното изчисляване на работното време е повдиган неведнъж от синдикатите. Преди 2 години КНСБ и КТ „Подкрепа“ провеждат голяма акция със 100 хил. подписа, които са внесени в Министерството на труда и социалната политика. Искането е за право на повторно обсъждане и създаване на регламент по този въпрос. Работната група е отказала за даде становище защо българският регламент не е в синхрон с европейското законодателство– припомня Тодор Капитанов. Това накарало още тогава двата синдиката - КНСБ и КТ„Подкрепа” да напуснат тази работна група в знак на протест, че няма как да се пренебрегва един толкова важен въпрос, засягащ хиляди трудещи се. Сега той отново е на дневен ред сред протестните искания на синдикатите.

Снимки: БГНЕС, Pixabay, Гергана Манчева
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36