Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават руските атаки в района на Донецк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сражения съпътстват последния ден на провежданите в окупираните украински територии референдуми. Очаква се Москва да обяви резултатите още на 27 септември и до първи октомври Държавната Дума формално да обяви анексията на окупираните райони, съобщи Институтът за изследване на войната - ISW.

С цената на много жертви руските части продължават упорито да атакуват украинската отбрана в Донецка област. На другите участъци по 1000 километрловия фронт украинската армия опитва да води настъпление, обяви украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр.

Украинският президент Володимир Зеленски също подчерта, че се водят тежки сражения в района на Донецк и каза, че руското настъпление там ще влезе във военната история като пример за най-циничното жертване на войници. Според Зеленски обявената в Русия мобилизация "е опит да се осигури постоянен поток от пушечно месо“ за руските командири.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валери Залужний е поставен на корицата на британското издание The Time, заради своя принос в украинската отбрана. Пред изданието той заявява, че внимателно е изучавал всичко написано от началника на руския генерален щаб Валери Герасимов. Ген. Герасимов лично ръководеше през 2014 г. окупацията на Крим и е създателят на руската доктрина за нелинейна, хибридна война.

Пред БНР политологът доц. Огнян Минчев коментира, че не може да става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО в руско-украинския конфликт.

"Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската "пета колона" в България и от интересите на Кремъл. Цялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и НАТО", каза Огнянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30