Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и РС Македония в Скопие. В изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев се посочва още, че говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие е недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и контрастира с европейските принципи и норми на поведение. В изявлението се посочва още, че МВнР отчита реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, която осъжда говора на омразата по време на футболната среща и същевременно призовава официалните власти в Скопие да направят необходимото за изкореняването на антибългарската агресия в общественото пространство в страната. 

В изявлението на МВнР се припомня, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза. Посочва се още, че запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото, за да могат двете държави да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09