Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в страната и чужбина отново избират парламент

Над 1000 международни наблюдатели следят за честността на изборния процес у нас

В 7.00 часа започна изборният ден, в който българите трябва да изберат своите 240 представители в 48-ото Народно събрание. Това е четвърти парламентарен вот за последните 18 месеца.


22 партии и 6 коалиции участват в предсрочната парламентарна надпревара. Кандидатите за народни представители са 6 624, преобладават мъжките кандидатури (4670), докато дамите са 1954. Те ще се борят за гласовете на малко над 6.6 милиона гласоподаватели. Право да гласуват в изборите имат българските граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Лицата със статут на постоянно пребиваващи в Република България, които не са български граждани, нямат право да гласуват при произвеждане на избори за народни представители.


Гласуването се провежда машинно във всички избирателни секции с повече от 300 избиратели. Според Изборния кодекс с хартиени бюлетини се гласува, когато правото на вот се упражнява в подвижна избирателна кутия или в избирателни секции в лечебни заведения, институции за предоставяне на социални услуги, на плавателни съдове под българско знаме, както и в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Изборните секции в страната са 11 636 на брой, от които 9396 са оборудвани с по една машина, а в 2240 ще има възможност да се гласува на две електронни устройства, изчисли БГНЕС.

Зад граница ще бъдат отворени 755 изборни секции в 62 държави, информира служебният министър на външните работи Николай Милков – това е с 4 секции повече от вота през ноември 2021, но по-малко от рекордните 784 през юли м.г. В 300 от тях ще се гласува с машини, в останалите ще се използват хартиени бюлетини. Адресите на секциите за гласуване в чужбина са публикувани на сайта на Външно министерство.


По закон изборният ден приключва в 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 ч., когато пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън страната гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., съответно 21.00 ч. местно време.

Четири социологически агенции ще провеждат проучвания в деня на вота, но резултатите от екзитполовете ще бъдат обявени след приключване на изборния ден. Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след вота.

Над 1000 международни наблюдатели и 18 организации проследяват честността на изборния процес у нас, съобщи Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

В публикациите си на десет езика днес Радио България ще проследи изборния ден в страната и чужбина и ще даде трибуна на събеседници с различни гледни точки към изборния процес в България.

Информация, сигнали, снимки и видеа за вота в чужбина можете да изпращате на radiobulgaria@bnr.bg и на страницата ни във Фейсбук.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30