Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за региона

Снимка: Президентство

Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която се въвежда в експлоатация днес ще окаже съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които проведоха работна среща днес в София, преди церемонията по откриването на газовия интерконектор между двете държави, съобщи прессекретариатът на президентството. Двамата държавници подчертаха, че стратегическото партньорство между България и Гърция е пример за региона ни. Румен Радев и Кириакос Мицотакис обсъдиха перспективите за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.

Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи капацитета на 1 млрд. куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата, пише в съобщението от президенството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40