Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна организация и ниска избирателна активност белязаха изборния ден в Крайстчърч, Нова Зеландия

Миналата година имаше повече ентусиазъм, признава Деница Стоева от изборната комисия в града

Снимка: личен архив

Спокойно премина изборният ден за българите във втория по големина град на Нова Зеландия Крайстчърч. Избирателната активност е по-ниска от предишните избори – 19 души гласували от 48 по списък със заявления, каза специално за Радио България Деница Стоева, член в изборната комисия. За сравнение на предишните парламентарни избори гласувалите в секцията българи са били 29.

"Известен брой хора споделят, че вече са уморени, обезверени или напълно объркани за кого да гласуват. Все пак сме далеч от България и е трудно да се следи какво се случва реално в българската политика. От друга страна има съвсем обективни фактори. В момента много хора пътуват след две години и половина на изолация, заради Covid-пандемията и много от българите използват настоящия момент да се завърнат в родината, където ще направят своя избор. От друга страна, при нас в момента е ученическата ваканция и много семейства имат планове за почивки и пътуване със семействата си. Липсваше и голямото мобилизиране сред българската общност за подаване на заявления, за да бъде отворена избирателна секция. Сега повечето секции в Австралия и в Нова Зеландия се отварят автоматично."

Деница Стоева живее със семейството си на зеления континент вече петнайсет години. Днешните избори са били четвърти поред за нея, в които участва като организатор. И ако само преди година, на балотажа за президентския вот, е трябвало да решава проблем с непристигнали бюлетини и печатането на такива на място, то за днешния изборен ден казва, че е един от най-лесните за нея и колегите ѝ.

"Ние сме малка секция, в региона Кентърбъри, може би има около 250 българи заедно с децата. Тук има един огромен проблем с това, че много хора, които са мотивирани и искат да гласуват, нямат валидни български документи и не могат да го направят. При предишните избори имаше известно удължаване на валидността на паспортите, заради пандемията, и повече хора се възползваха от това. Днес гражданите, на които са им изтекли документите в последните три години, нямаха право да гласуват.“ 

И ако се питате как тези съграждани пребивават легално в страната, Деница ни обяснява, че парадоксално в Нова Зеландия дори и да е изтекъл българският паспорт, хората, които имат документ за пребиваване в страната, могат да го използват като средство за легитимация, ако не са излизали от държавата.

"Подновяването на документите ни е изключително трудно, поради липсата на посолство в страната, а консулските дни са извънредно рядко и те не приемат заявления за подновяване, поради липса на подвижна машина за биометрични данни. Само двама души има в консулството ни в Канбера. Канбера също е много далече и пътят до там отнема много време и средства. И българите с двойно гражданство просто не подновяват документите си, докато не се приберат в родината. За нас, българите в Австралия и Нова Зеландия, достъпът до български административни услуги е изключително труден и ограничен" – разказва ни Деница.


За днешните избори е имало разрешение да се гласува и с временни паспорти, които се издават много по-лесно, казва българката. "Но това нещо беше прието няколко дни преди самите избори и на практика никой не успя да се възползва". А тези, които пуснаха своя вот днес в Крайстчърч се обединяват около новозеландското разбиране за правене на политика и вземане на решения на база човешки ценности, а не лични интереси.

"Самата аз съм малко объркана и няма вътрешно убеждение, какво ще се случи след 2 октомври, но стискам палци да има някаква предвидимост, сигурност и положително развитие за България“ – казва в заключение Деница Стоева пред Радио България.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40