Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуват българите в Румъния?

Снимка: личен архив

Сънародниците ни в Румъния също гласуват за парламентарни избори в днешния неделен ден. В северната ни съседка има една единствена изборна секция. Тя се намира в Посолството ни в Букурещ. Гласува се без машини, с хартиени бюлетини и се очаква своя глас да упражняват около 200 наши сънародници, научаваме от пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

В ранните часове на изборния ден той разговаря с първите подранили избиратели, които се изправиха пред урните. Какво ги мотивира да гласуват ?

"Много държа България да остане в Европа, в ЕС и да имаме едно европейско бъдеще", казва сънародничка, която е пътувала от Клуж-Напока с нощен влак, за да може тази сутрин да гласува в Букурещ.

"Мен ме мотивира винаги да гласувам, защото смятам, че и негласуването е един вот, затова предпочитам да го упражня информирано. Радвам се, че тази година имах повече време да се запозная с политическите партии и да дойдем. Искам България да бъде правова държава, да видим реални промени в правосъдието, в здравната система най-вече, защото имаме родители, които са в България и не изключваме възможността да се върнем. Аз имам дъщеря на 13 години, която учи български в Румъния, продължаваме да сме свързани с България и искаме тя да бъде демократична държава."

Рано сутринта в днешния изборен ден, в секцията на посолството ни в Букурещ гласува и този наш сънародник:

"Няма избори на които да не съм гласувал. Пропътувал съм 250 км на мотор от Констанца, за да гласувам. Какво ме мотивира да гласувам? Това че искам някаква промяна в България да се случи. Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг начин, по-добър. Иначе работя за българска компания в Констанца от 7 месеца. Очаква се още да работя няколко месеца, след което не знам къде ще отида."

Репортаж на пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев
Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37