Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония

Президентът проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.
Снимка: БГНЕС

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция. 

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото". 

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев. 

"С президента Стево Пендаровски и с президента на Еврокомисията, обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с ток. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Скопие да направи съответните заявки, за които ние помагаме", каза президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15